Skip to content Skip to navigation

City cars: klein van formaat, groot in comfort en stijl

Ben je op zoek naar een auto die je overal brengt, die je makkelijk kunt parkeren en die uitblinkt in stijl? Dan is de 'city car' perfect voor jou! Zoals de naam al aangeeft is de city car een kleine, compacte auto die zich dankzij zijn bescheiden afmetingen soepel door het drukke stads- en spitsverkeer laat loodsen. En die je vaak kwijt kunt in parkeervakken die voor andere auto's te klein zijn. Anders dan de vroegere 'stadsautootjes' bieden moderne city cars al het comfort van een middelgrote of grote auto. Bovendien zien ze er vaak hip en trendy uit. Alles bij elkaar zijn de tegenwoordige city cars veel meer dan een kleine auto voor de stad, al bieden nog steeds dezelfde voordelen als hun voorgangers. De belangrijkste daarvan zijn:
- Je vindt er veel makkelijker een parkeerplek voor, zeker op straat. Maar ook op parkeerplaatsen en in garages waar de vakken vaak niet berekend zijn op de omvang van de huidige kolossen, bieden ze veel parkeergemak.
- Ze zijn een stuk zuiniger. Door hun relatief lage gewicht is een kleine - en emissiearme! - motor voldoende om toch vlot in het verkeer mee te kunnen.
- Ze zijn aanzienlijk goedkoper, waardoor je meer overhoudt voor de aanschaf van leuke en handige extra's.

Klein is meestal groot genoeg

Veel mensen gebruiken hun auto's vooral voor relatief korte ritten: naar en van het werk, boodschappen doen, kinderen halen, bezoek aan de sportclub, familiebezoek, etc. City cars zijn daar in veel gevallen prima geschikt voor. Een parkeerplek is meestal snel gevonden en dankzij hun efficiënte karakter betaal je niet meer aan brandstof, belastingen en verzekeringen dan nodig is.
De benaming 'city car' is tamelijk nieuw en raakt de laatste jaren steeds meer in zwang omdat de nieuwste generaties stadsauto's nauwelijks nog te vergelijken zijn met hun vaak eenvoudige en sobere voorgangers uit het verleden.
Hoewel ze in de eerste plaats zijn ontworpen voor gebruik in de stad, doen ze wat betreft comfort en rijeigenschappen beslist niet onder voor grotere auto's. In een land als Nederland met zijn korte afstanden en drukke snelwegen vormen ze daarvoor dan ook vaak een goed alternatief.
Als autofabrikant die groot is geworden met kleine auto's, domineert Fiat dit segment nog altijd. Met als paradepaardje natuurlijk de legendarische 500, die je dankzij een enorm aanbod aan modelvarianten, uitrustingsniveaus, kleuren en interieuropties volledig aan je persoonlijke stijl en voorkeuren kunt aanpassen.
Daarnaast is er die andere kleine klassieker die altijd met zijn tijd is meegegaan: de Panda, die met zijn bijna spreekwoordelijke veelzijdigheid een oplossing biedt voor zo'n beetje alles waarvoor je aan auto nodig hebt.

Meer keuze dan ooit

De belangrijkste voordelen van een city car zijn de handzaamheid in de stad, het lage brandstofverbruik en de geringe kosten voor aanschaf, bezit en gebruik. Anders gezegd biedt een city car maximale mobiliteit in en om de stad tegen minimale lasten.
Dat maakt de city car perfect voor mensen die wonen of werken in de stad en de ruimte van een grote auto niet nodig hebben. Want in een stedelijke omgeving troeft de city car zijn grotere tegenhangers op alle andere gebieden af.
Om te beginnen zijn dat natuurlijk de kosten voor brandstof, belastingen en verzekering. Maar ook de aanschafkosten, en dus ook de afschrijvingskosten, liggen aanzienlijk lager, waardoor het kopen van een nieuwe auto sneller binnen bereik komt. Zeker voor jongeren die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten en de aanschaf van een eigen auto overwegen, is de city car een betaalbaar alternatief. Maar ook voor mensen die een leuke en comfortabele auto zoeken voor hun dagelijks vervoer zonder hier een groot deel van hun inkomen aan te willen besteden, is de city car een perfecte oplossing.

Welke motor moet ik kiezen?

Als je eenmaal hebt besloten een city car te kopen, moet je bepalen welke motor voor jou het meest geschikt is. En welke brandstof.
Dat hangt in principe af van het doel waarvoor je je auto gaat gebruiken, maar gezien het relatief geringe aantal kilometers dat city cars doorgaans op jaarbasis maken, zal een benzinemotor over het algemeen het meest voor de hand liggen.
Voor diesel en LPG ligt het omslagpunt waarop de hogere wegenbelasting wordt terugverdiend met de lagere prijs aan de pomp meestal te hoog, maar aardgas (methaan) kan in sommige gevallen wel een voordelig en milieuvriendelijk alternatief zijn.
De prijs daarvan ligt zo'n tweederde lager als die van benzine, maar je zult wel eerst goed moeten uitzoeken of er tankstations bij jou in de buurt zijn waar je aardgas kunt tanken.
Tot slot neemt de populariteit van hybride en elektrische auto's in hoog tempo toe, maar de prijzen daarvan liggen ondanks fiscale voordelen nog steeds erg hoog.

500 of Panda?

Met de 500 en Panda heeft Fiat twee formidabele city cars in het aanbod. Van die twee is de trendy 500 onbetwistbaar het bekendst. Stijl is zijn sterke punt, of je nu kiest voor de elegante 500 Star met zijn chroomdetails, de stoere, in matgroene lak gespoten 500 Rockstar of een van de vele andere varianten met vast dak of zomerse cabriokap.
De Panda stelt daar zijn originele karakter en praktisch gebruiksgemak tegenover. Met zijn vier portieren, grote achterklep, neerklapbare achterbank en maar liefst veertien verschillende opbergvakken verspreid over het interieur onderscheidt deze alleskunner zich door zijn grenzeloze veelzijdigheid.
En net als de 500 biedt de Panda maximale mobiliteit in en om de stad om je leven te leiden zoals jij dat wilt.

500

De Fiat 500 is hét prototype van een city car. Elegant en stijlvol als een filmster, stoer en ongepolijst als een rockster: of je nu kiest van de glitter en glamour van de nieuwe 500 Star of de stoere uitstraling van matgroene 500 Rockstar, er is altijd een 500 die precies bij je past.

500C

Bij geen enkele 500 komt zijn zonnige karakter zo goed tot zijn recht als bij de 500 Cabrio. Net als de versie met een stalen dak is hij verkrijgbaar in een groot aantal modelvarianten, waaronder de nieuwe fonkelende 500C Star en de matgroene 500C Rockstar die meer dan ooit de sterrenstatus van de 500 waar maken.

Panda

Origineel, slim en verrassend: de Panda is altijd met zijn tijd meegegaan en toch zichzelf gebleven. Ontdek zijn ongecompliceerde karakter en maak je keuze uit het brede aanbod aan moderne en dynamische lakkleuren en frisse bekledingsstoffen die zijn authentieke stijl accentueren.

// Start script Treasure Data // End Script Treasure Data