13/09/2018

De nieuwe Fiat 500X zet Turijn in vuur en vlam

De nieuwe Fiat 500X zet Turijn in vuur en vlam

De opwindende wegtests voor de pers, die zopas zijn afgelopen, brachten een hele week lang een unieke ‘buzz’ teweeg in Turijn en lieten journalisten kennismaken met de nieuwe Fiat 500X. Het hart van het evenement was een van de meest iconische locaties van Italië en een symbool van Turijn: het Nationale Cinemamuseum in het Mole Antonelliana-gebouw, dat al meer dan een eeuw over de hoofdstad van Piëmont uitkijkt.

Vanaf zondag 2 september werd de toren van het gebouw elke avond verlicht met ‘Fiat’- en ‘New 500X’-logo’s. Het eerbetoon zette heel wat inwoners van Turijn aan om het historische monument te fotograferen vanuit de stad en benadrukte de innige band tussen Turijn, het merk Fiat en de meest verfijnde filmtraditie sinds het begin van de twintigste eeuw. Diverse Fiat-modellen werden in de loop der jaren met de regelmaat van de klok ‘gecast’ door befaamde regisseurs, waardoor Fiat Automobiles is uitgegroeid tot nationaal erfgoed, met een uitstraling die de grenzen van de autowereld ver overstijgt.

Het recentste hoofdstuk in Fiats partnerschap met de filmwereld is een schitterende kortfilm geïnspireerd door de cultfilm ‘Back to the Future’*, met een gastoptreden van acteur Christopher Lloyd. De kortfilm illustreert in perfecte 500-stijl alle innovaties van de nieuwe 500X en werd in enkele dagen tijd meer dan 36 miljoen keer bekeken: een tastbaar bewijs van de verwachtingen en belangstelling die de nieuwe 500X opwekt. Film is een toegankelijke droom, opgehangen tussen verleden en toekomst, en een perfecte interpretatie van diverse tijdperken. Deze concepten vormen niet alleen een erg effectieve beschrijving van de ‘zevende kunst’, maar vatten ook de geest die de Fiat 500 heeft geïnspireerd van zijn eigen geboorte tot de vorming van zijn familie, die vandaag de dag completer is dan ooit tevoren.

Die familie blijft trouwens ook uitpakken met nieuwigheden, zoals de baanbrekende 1.0 FireFly Turbo- en 1.3 Firefly Turbo-motoren, die debuteren op de nieuwe 500X. Beide krachtbronnen worden voor het eerst gebruikt in een Fiat-model en bevestigen opnieuw het technische meesterschap van de Groep. Net als hun naamgenoten (‘Firefly’ is Engels voor ‘glimworm’) vormen de nieuwe FireFly Turbo-motoren de compactste en schoonste energiebron voor Fiat-modellen. Meer nog dan zijn technologische innovaties schuift de nieuwe 500X een volledig opgefrist gamma naar voren, bestaande uit twee koetswerkversies en drie afwerkingsniveaus (Urban, City Cross en Cross).

De nieuwe 500X is de opvolger van de Italiaanse cross-over die in 2014 werd gelanceerd en sindsdien marktleider is in Italië. Hij staat ook in de Europese top vijf en is de Fiat met de grootste aantrekkingskracht. Om die uitdaging tot een goed einde te brengen, werd hij opgevat als een auto die door de tijd kan reizen en die de geconsolideerde, succesvolle traditie die diep is geworteld in de geschiedenis van het merk verenigt met nieuwe technologieën die recht uit de toekomst komen. Een droomwagen ontsproten aan de verbeelding van een filmmaker? Nee, pure realiteit, klaar om de Europese wegen te veroveren. Of met de woorden van de film: “A taste of tomorrow. Today."

*’Back to the Future’ is een handelsmerk en copyright van Universal Studios en U-Drive Joint Venture. Onder licentie van Universal Studios.  Alle rechten voorbehouden.

Brussel, 12 september 2018