20/11/2017

Eén miljoen Fiat Panda's

Fiat Panda

De miljoenste Panda van de 4de generatie liep van de productielijn in de fabriek van Pomigliano (regio Napels) in Italië: het is het recentste succes van een bijzondere kleine wagen, die in Italië al sinds 2012 de verkoophitlijsten aanvoert en de best verkochte wagen is in zijn segment in Europa sinds 2016.

De miljoenste Panda zal worden verkocht in Italië en is een City Cross-versie met 1.2 motor van 69 pk, een witte lak en een offroadlook die ontwikkeld werd om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en nieuwe boeiende avonturen tegemoet te gaan! Dat mag geen verrassing zijn, want de Panda werd van bij het begin ontwikkeld om zich drie persoonlijkheden aan te meten: die van een wendbare en praktische stadswagen, een ultracompacte 4x4, en een cross-over voor de stad met een bijzonder geslaagd design.

Meer dan 7,5 miljoen exemplaren werden geproduceerd sinds de voorstelling van de eerste generatie van de Panda in 1980. De nieuwe mijlpaal van 1 miljoen exemplaren vandaag heeft enkel betrekking op de vierde generatie, die sinds 2011 wordt geproduceerd. Die cijfers geven een indicatie van de talrijke successen die het model in zijn bestaan heeft gekend, wat de verkoop betreft, maar ook op het vlak van de technologische innovaties in zijn segment.

Zo is er bijvoorbeeld de Panda 4X4, die voorgesteld werd in 1983 en de eerste stadswagen was met vierwielaandrijving, en de Panda uit 1986, die voor het eerst verkrijgbaar was met een dieselmotor. In 2004 was de Panda de eerste wagen in zijn segment die de titel "Auto van het jaar" kreeg. Datzelfde jaar werd hij ook de eerste stadswagen ter wereld die het basecamp van de Everest bereikte, dat op 5.200 m hoogte ligt.

En daar houdt de lijst met records niet op. In 2006 werd hij de eerste in serie geproduceerde wagen die uitgerust werd met cng-technologie (aardgas). Sinds zijn lancering is hij elk jaar sinds 2007 de best verkochte wagen op aardgas in Italië en in Europa. In februari 2017 werd zelfs de kaap van 300.000 exemplaren gerond!