Skip to content Skip to navigation

SUV of crossover: alles wat je moet weten om een goede keuze te maken

Ben je op zoek naar een veelzijdige, ruime auto met een complete uitrusting, en denk je aan een SUV of een crossover?
Dan is de keuze tegenwoordig niet makkelijk: SUV's en crossovers vormen in de afgelopen jaren namelijk de snelst groeiende marktsegmenten en het aanbod is enorm.
Vanwege hun gemeenschappelijke kenmerken worden de twee benamingen bovendien vaak door elkaar gebruikt. Ten onrechte, want deze twee autotypes verschillen op een groot aantal punten van elkaar. Het enige wat ze feitelijk delen, is hun hoge bouw, maar omdat dat zo'n opvallend kenmerk is, worden ze vaak met elkaar verward.
Voordat je een nieuwe auto gaat kopen, is het altijd een goed idee om eigenschappen als prestaties, grootte, type brandstof, verbruik en opties van verschillende modellen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen.
Maar als je de aanschaf van een SUV of crossover overweegt, is het allereerst belangrijk te begrijpen wat nu precies de verschillen zijn tussen die twee autotypes. Pas dan kun je serieus bepalen welke van beide voor jou het meest geschikt is.

Alle SUV's en crossovers van Fiat

Fiat biedt verschillende stijlvolle SUV's en crossovers die in meer of mindere mate zijn afgestemd op stedelijk gebruik, avontuurlijke reizen of een mix daarvan. Als je in de eerste plaats gaat voor stijl, zijn crossovers als de 500X Urban en nieuwe 500X Cross een perfecte keus. Maar wil je een auto die ook in de zware omstandigheden zijn mannetje staat, dan is de nieuwe 500X Cross als midsize-SUV met vierwielaandrijving een beter alternatief. Daarnaast kun je ook denken aan een mini-SUV als de compacte en praktische Panda Cross.

SUV en crossover: twee verschillende benamingen, twee verschillende autotypen

Om te bepalen welk type auto het best bij je past, moet je allereerst weten wat het verschil is tussen een SUV en een crossover. SUV's zijn van oorsprong grote auto's die de ruimte van een stationwagon combineren met de offroad-capaciteiten van een terreinwagen. Ze zijn uitzonderlijk sterk en hebben een aanzienlijk hoger prestatieniveau dan een doorsnee sedan of hatchback.
Maar wat betekent 'SUV' eigenlijk? SUV is een afkorting die staat voor Sports Utility Vehicle, een naam die zowel het sportieve als het praktische (utiliteits)karakter van de auto aangeeft. Vanwege zijn uiterlijk wordt een SUV vaak gezien als een soort terreinwagen, maar het enige wat hij daarmee gemeen heeft, is zijn grotere bodemvrijheid en - in sommige gevallen - vierwielaandrijving.
Die hoge bouw is ook kenmerkend voor crossovers, een benaming die in feite slechts aangeeft dat het gaat om een kruising tussen verschillende autotypes. Dat maakt het lang niet altijd eenvoudig om de afzonderlijke modellen bij een bepaalde categorie auto's in te delen.
In feite gaat het dus om een heel brede groep auto's, die over het algemeen echter kleiner, en daardoor ook minder duur, dan een SUV zijn.

Vergelijkbaar, maar verschillend

Laten we verder eens enkele populaire misvattingen over SUV's en crossovers recht zetten. Zoals gezegd worden de begrippen SUV en crossover vaak door elkaar heen gebruikt. Veel mensen denken zelfs dat het om hetzelfde soort auto gaat. Toch bestaan er duidelijke verschillen tussen een SUV en een crossover.
Om te beginnen is een crossover veel compacter. Met zijn beperkte lengte, hoogte en gewicht is hij doorgaans beter geschikt voor gebruik in de stad. Daarnaast rijdt een crossover heel anders dan een SUV: als hij al vierwielaandrijving heeft, is het 4x4-systeem meestal veel eenvoudiger dan bij een SUV. Ook de gewichtsverdeling is anders: bij een crossover zijn de motor en transmissie dwars voorin geplaatst, waardoor er meer gewicht op de vooras rust. Bij een SUV liggen de motor en versnellingsbak in lengterichting en wordt de achteras aangedreven door middel van een cardanas, waardoor het gewicht juist gelijkmatiger over de assen is verdeeld.
Tot slot is een crossover als kruising tussen verschillende autotypes over het algemeen een stuk veelzijdiger dan een SUV.
Een aparte categorie wordt gevormd door de compacte SUV's en mini-SUV's: vaak hebben deze modellen geen of slechts beperkte vierwielaandrijving, wat ze in feite meer tot een crossover dan een SUV maakt. Ook hun uitrusting is meestal meer op het niveau van een crossover dan van een traditionele SUV.

500X Cross & City Cross

500X Cross & City Cross

Dankzij hun vierwielaandrijving zijn SUV's geschikt voor alle soorten wegen, verhard en onverhard. Dat geldt ook voor de compacte 500X Cross en City Cross, die met hun offroad-karakter een uitstapje buiten het asfalt niet schuwen, maar ook handzaam genoeg zijn voor dagelijkse ritten in de stad. Een ruim interieur en een bagageruimte met een inhoud van 350 liter (wat door het neerklappen van de achterbank kan worden uitgebreid tot 1000 liter), maken deze modellen ook perfect voor kleine gezinnen.

500X Urban & Lounge

500X Urban & Lounge

Een vlot, eigentijds design en vijf comfortabele zitplaatsen, maken de 500X Urban tot een ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabele, praktische gezinsauto met een moderne, stedelijke uitstraling. Als compacte SUV vol geavanceerde technologie onderscheidt de 500X Lounge zich door zijn hoge comfort en exclusieve karakter.

Panda City Cross

Panda City Cross

Met zijn bodembeschermplaten in carrosseriekleur, brede flankstootlijsten en stoere zwarte bumpers die een geheel vormen met de kunststof wielkastranden en dorpelbeschermers, oogt de Panda City Cross even onverzettelijk als hij is. De 15-inch velgen met offroad-design completeren zijn stoere crossover-look.

// Start script Treasure Data // End Script Treasure Data