Skip to content Skip to navigation

ELEKTRISCHE AUTO'S: VANDAAG OF MORGEN? DE PLANNEN VAN FIAT

Fiat gelooft in de toekomst van de elektrische auto en heeft besloten de gemiddelde CO2-uitstoot van de groep drastisch te verlagen op weg naar het uiteindelijke doel van nul emissies.

Daarom heeft Stellantis dit voorjaar in Genève de nieuwe Fiat Centoventi gepresenteerd, een elektrische conceptauto in de vorm van een ultracompacte crossover waarmee de basis wordt gelegd voor wat de auto van de toekomst zou kunnen zijn.

Het op emissieloze en duurzame mobiliteit gerichte platform biedt plaats aan een totaal van maximaal vier batterijpakketten, met elk een bereik van 100 kilometer. Tussen de zetels vooraan en de achterbank kan nog een vijfde batterijpakket worden bijgeplaatst.
Maar Stellantis's elektrische toekomst rust op meer pijlers dan alleen de Fiat Centoventi.

Zeker op korte termijn is de geheel nieuwe elektrische Fiat 500, die zijn debuut zal maken in 2020, veel belangrijker. Het gaat hierbij om een volledig elektrische versie van de 500, zonder ondersteuning van een benzine- of dieselmotor.

OP WEG NAAR ELEKTRISCH RIJDEN

Elektrische auto's staan volop in de schijnwerpers als antwoord op de milieu- en klimaatproblematiek. Met het oog daarop wordt de verkoop ervan in steeds meer landen bevorderd met uiteenlopende stimuleringsmaatregelen. Dat maakt de opkomst van de elektrische auto tot een van de belangrijkste actuele trends in de auto-industrie.
Maar waaraan dankt de elektrische auto nu precies zijn stijgende populariteit?

Anders dan traditionele of hybride auto's rijden elektrische auto's niet geheel of gedeeltelijk op benzine of andere brandstoffen, maar volledig op elektriciteit. Ze hebben dan ook geen enkele vervuilende invloed op hun omgeving. Ze zijn in principe ook volkomen stil, maar uit veiligheidsoverwegingen zijn fabrikanten verplicht hun elektrische modellen wel enig geluid te laten produceren zodat ze voor andere weggebruikers hoorbaar zijn.

Elektrische auto's worden soms aangeduid met de afkorting BEV (Battery Electric Vehicle), wat aangeeft dat de elektrische stroom waar ze op rijden afkomstig is uit oplaadbare batterijen aan boord. Dat opladen kan plaatsvinden aan een openbare laadpaal op straat of via een thuislader. Ook steeds meer tankstations, met name langs de snelweg, bieden een laadvoorziening, evenals parkeergarages, hotels, restaurants en andere locaties.

De oplaadduur is uiterst variabel, afhankelijk van de gebruikte oplaadtechniek en het vermogen en de capaciteit van het batterijpakket.

ELEKTRISCHE AUTO: GOED VOOR U EN HET MILIEU

Elektrische auto's bieden diverse voordelen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gebruiker. De belangrijkste daarvan hebben we voor u op een rij gezet.

1. Vrije toegang tot milieuzones
Omdat ze geen vervuilende uitlaatgassen uitstoten, hebben elektrische auto's doorgaans vrije toegang tot milieuzones in stadscentra en stedelijke gebieden. De regelgeving kan op dit punt per land of gemeente verschillen en in sommige gevallen is dan ook een vergunning vereist.

2. Lagere kosten per kilometer
Het opladen van de accu’s is goedkoper dan die voor een volle tank benzine of diesel en kan gemakkelijk thuis worden gedaan.

3. Rijgemak
De elektrische auto is perfect voor het rijden in de stad. Even het gaspedaal intrappen is voldoende voor een soepele en vlotte acceleratie.

4. Comfort
De elektrische auto hoor je bijna niet en zorgt voor een ontspannen omgeving, wat aanzienlijk de stress tijdens het rijden vermindert.

5. Onderhoud
De techniek van een elektrisch aandrijfsysteem is veel eenvoudiger dan die van een conventioneel aandrijfsysteem. De auto heeft minder componenten die onderhoud vragen en minder vloeistoffen die op peil moeten worden gehouden. Dankzij het regeneratief remmen op de motor worden ook de remmen minder intensief gebruikt dan bij een auto met een verbrandingsmotor.

OPLADEN VAN DE BATTERIJEN

De oplaadduur van de batterijen van een elektrische auto varieert afhankelijk van het type accu en van de laadkabel.
Een van de grootste uitdagingen voor fabrikanten van elektrische auto's is de ontwikkeling van accu's die een grote actieradius mogelijk maken en geschikt zijn voor snel opladen.
Voor moderne elektrische auto's worden meestal lithiumaccu's gebruikt, die zich kenmerken door een tamelijk lange levensduur.

Er zijn verschillende manieren om op te laden bij openbare stations, die kunnen worden geselecteerd op basis van de frequentie van de oplaadbehoeften. De energie kan worden betaald via een vast maandelijks abonnement waarmee tot een vooraf bepaalde hoeveelheid energie per maand kan worden opgeladen, of via een vergoeding per gebruik wat meestal hoger is in vergelijking met de kWh-kosten van abonnementen. Er kunnen daarnaast extra kosten in rekening worden gebracht op basis van de e-Mobility Service Provider (e-MSP).

De auto kan thuis worden opgeladen via een speciaal apparaat (wallbox) of door de laadkabel aan te sluiten op een stopcontact. De kosten om thuis op te laden variëren meestal op basis van de stroombehoefte en de energieleverancier. Er kan naar keuze van de klant een extra meter worden geïnstalleerd om de energiekosten voor het opladen apart te berekenen.

OPLAADMETHODES

Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de accu's. En daarbij ook van het vermogen van het laadpunt en het maximaal laadvermogen van het oplaadsysteem van de auto.

De eenvoudigste manier om een elektrische auto op te laden, is thuis via een normaal stopcontact. Maar om sneller te kunnen laden, kan de gebruiker een wallbox kopen of een openbare oplaadpaal gebruiken.

Wallbox is het oplaadapparaat dat thuis kan worden geïnstalleerd of bij de werkplek en waarmeer de auto sneller kan worden opgeladen. Snellaadstations bevinden zich op strategische locaties zoals in het stadscentrum of in de buurt van toeristische attracties en winkelcentra. Ze hebben zeer hoge vermogens, variërend van 50 tot 180 kW.
Elektrische voertuigen kunnen in openbare ruimtes worden opgeladen met wisselstroom (AC, Modes 2 en 3) of gelijkstroom (DC, Mode 4). De Mode 2-kabel wordt meestal bij het elektrische voertuig geleverd en kan worden gebruikt om verbinding te maken met sommige openbare oplaadpunten.
Er is geen vooraf bepaalde tijd voor het opladen van een elektrische auto. Het kan enkele minuten tot enkele uren duren, afhankelijk van de kWh van de voertuigaccu en van het vermogen van het laadpunt en de autolader. De oplaadtijden worden ook beïnvloed door de temperatuur van de externe omgeving en de toestand/het niveau van degradatie van de batterij. De laadsnelheid is niet altijd constant en daalt zodra de accu ongeveer 80% vol zit.
FIAT GOe LIVE

Ontdek alle voordelen van een elektrische wagen met de FIAT GOe LIVE app, die het rijgedrag van gelijk welke wagen registreert en vergelijkt met de nieuwe Fiat 500. Schat de kost in van elke verplaatsing en ontdek de totale besparing die u realiseert met de nieuwe Fiat 500.

De nieuwe Fiat 500

Het icoon dat sinds 1957 voor verandering staat, is nu klaar om u het volgende decennium binnen te rijden met enkele unieke kenmerken.
Ontdek meer

FIAT Answers

Bekijk de video’s die Fiat maakte om elke twijfel weg te nemen omtrent elektrisch rijden.
Ontdek meer

Fiat Electric Hub

Ontdek wat elektrisch rijden echt betekent, neem al uw twijfels weg en maak kennis met alle voordelen en economische besparingen.
Ontdek meer

Voor meer informatie

De meest gestelde vragen met duidelijke antwoorden tonen de impact die een elektrische Fiat heeft op uw dagelijkse reizen en leven.

 

 

// Start script Treasure Data // End Script Treasure Data