Elektrische wagens

Toekomst of heden? Het perspectief van Fiat

Dit concept van een elektrische bestelwagen, dat doet denken aan een compacte crossover, geeft voorrang aan elektrische en duurzame mobiliteit met minder uitstoot. Zijn opvallendste kenmerk is zijn moduleerbare vloer, die plaats biedt aan vier batterijpakketten die elk een rijbereik van 100 kilometer garanderen. De vijfde module wordt tussen de zetels voor- en achterin geplaatst, voor nóg meer rijbereik.

In 2020 zette Fiat een nieuwe standaard in de stedelijke mobiliteit met de lancering van de iconische 500e als 100% elektrisch model. Zijn doel? Een revolutie ontketenen in stedelijke mobiliteit.

De toekomst oogt elektrisch

Als we over elektrische wagens spreken, spreken we over de toekomst. Tegenwoordig erkennen veel landen de voordelen van elektrische voertuigen en bieden ze speciale stimuleringsmaatregelen om het gebruik ervan aan te moedigen. Elektrische wagens werken met krachtige en moderne batterijen, waardoor ze minder uitstoten en minder geluid produceren, met uitzondering van het geluid dat voetgangers waarschuwt. Elektrische wagens worden gecategoriseerd als batterij-elektrische voertuigen (BEV) omdat ze afhankelijk zijn van oplaadbare batterijen die worden opgeladen via het openbare elektriciteitsnet of privé-oplaadpunten.

Oplaadtijden voor elektrische voertuigen variëren sterk afhankelijk van het batterijtype, de oplaadmethode en de batterijcapaciteit.

1. Toegang tot beperkte verkeerszones

Elektrische voertuigen krijgen vrije toegang tot stedelijke gebieden, mits toestemming van de gemeente.

2. Lagere verbruikskosten

Elektrisch rijden is voordeliger dan het gebruik van conventionele brandstoffen en je kunt ook thuis opladen.

3. Eenvoudig te besturen

Ideaal voor in de stad, met een soepele versnelling en eenvoudige bediening met één pedaal.

4. Minder onderhoud

Elektrische wagens werken eenvoudiger, bevatten minder onderdelen en je hoeft minder vloeistoffen bij te vullen.

Oplaadkosten en -tijden

De oplaadtijd voor batterijen van elektrische voertuigen hangt af van de batterijcapaciteit, het oplaadvermogen (kW) en het maximale vermogen van de oplader van het voertuig. Autofabrikanten onderzoeken en ontwikkelen voortdurend batterijen die een groter rijbereik en snellere oplaadtijden bieden. Moderne elektrische voertuigen gebruiken voornamelijk lithium-ion (Li) batterijen, die bekend staan om hun duurzaamheid.

Bij openbare oplaadpunten kun je op verschillende manieren betalen, zoals met een vast maandelijks abonnement of een 'pay-as-you-go'-tarief, bovenop de sessiekosten die worden bepaald door de exploitant of e-mobility service provider (e-MSP). Thuis kun je opladen met een speciaal apparaat (Wallbox) of een standaard stopcontact, waarbij de kosten variëren op basis van de stroombehoefte en de elektriciteitsleverancier. Klanten kunnen ervoor kiezen om een extra meter te installeren om de energiekosten voor het opladen apart bij te houden.

Eenvoudig opladen

Over het algemeen hangt de oplaadtijd voor elektrische voertuigen af van de batterijcapaciteit, het oplaadvermogen (kW) en het maximale vermogen van de oplader van het voertuig.

De meest gebruikelijke en handige methode om een elektrisch voertuig op te laden is via een stopcontact. Voor snelladen kun je echter kiezen voor een Wallbox of openbaar oplaadpunt. Wallboxen kunnen thuis of op het werk worden geïnstalleerd en zorgen voor snellere oplaadmogelijkheden. Snellaadpunten, strategisch gelegen in steden, bieden een hoog vermogen van 50 tot 180 kW. Openbaar opladen kan met wisselstroom (kabelmodus 2 en 3) of gelijkstroom (kabelmodus 4). 

De oplaadtijd kan variëren van minuten tot uren, afhankelijk van de batterijcapaciteit van het voertuig, het vermogen van het oplaadpunt en omgevingsfactoren zoals temperatuur en veroudering van de batterij.